Sportiskolánk bemutatása
 
SPORTISKOLA A KERTVÁROSBAN
 
Az intézmény bemutatása

Az észak-magyarországi régióhoz tartozó Kazincbarcika egy közel 30.000 fős város. A település kertvárosi részében található a jelenleg Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskola néven bejegyzett oktatási intézmény.
A város szélén található épületkomplexum a szó igazi értelmében zöld övezetben helyezkedik el. A hatalmas sportudvar ideális feltételeket biztosít minőségi sporttevékenységhez.
Tehát nem véletlenül kapta az iskola átadása után azt a megtisztelő feladatot, hogy testnevelés tagozatot működtetve, a tehetségeket beiskolázva a város sportegyesületeinek utánpótlást biztosítson. Élve a lehetőséggel sikert sikerre halmozott a testnevelő tanári és edzői csoport irányításával a mindenkori sportoló közösség.
Az aulában elhelyezett kupák gyűjteménye reprezentálja az itt folyó munkát.
A Diákolimpia országos döntőin nem ismeretlen Kazincbarcika és a Kazinczy Ferenc Tagiskola neve. Labdarúgás, röplabda, atlétika és grundbirkózás sportágakban sikeres két évtizedet tudhat maga mögött a testnevelés tagozatos osztályokat működtető intézmény, mely nagy szerepet játszott abban, hogy a település megkapta a "Nemzet Sportvárosa" címet.
2006-ban jött a nagy lehetőség, amit az iskola vezetése és a testnevelői közösség megragadott. A Nemzeti Utánpótlás Nevelő Intézet a sportkormányzat támogatásával életre hívta az évtizedek óta vegetáló sportiskolai rendszert. Megpályáztatták az érdeklődőket és az iskola olyan anyagot készített, amely alapján a kiíró érdemesnek találta őket arra, hogy a rendszerhez csatlakozzanak labdarúgás, röplabda és atlétika sportágakban.
A Sportiskola együttműködési megállapodást kötött a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Kazincbarcikai SC Football Club Kft.-vel, a Magyar Röplabda Szövetséggel és a Vegyész Röplabda Clubbal, a Kazincbarcikai Női Röplabda Clubbal, a Magyar Atlétika Szövetséggel és a Kazincbarcikai Városi Sportegyesülettel, valamint előkészítő tárgyalások folynak a Magyar Triatlon Szövetséggel.
A Kazinczy Tagiskola sportiskolai rendszeréhez tartozó tanulók a heti 5 testnevelés óra mellett sportági edzéseken vesznek részt. A foglalkozások egy része intézményi kereteken belül zajlik, a kiemelkedően tehetséges tanulók pedig az együttműködő városi sportegyesületek igazolt tagjaiként a szakosztályok edzéseit látogatják.
A sportosztályokba évfolyamonként beiskolázott tanulók órarendjében megtalálható a rendszeres úszásoktatás és a Városi Műjégpálya szezonális látogatása.

Létszám adatok:
Az intézmény tanulólétszáma: 1497 fő
ebből sportosztályban: 156 fő

Az intézményben található sportcélú létesítmények:

épületen belül:
-24x12 méteres parkettával borított, Nyilasi Tiborról elnevezett tornaterem
-24x12 méteres parkettával borított, Darnyi Tamásról elnevezett tornaterem
-színvonalasan felújított öltözők, mosdók
-kondicionáló terem
-jól felszerelt sportszertár

épületen kívül:
-280 méteres salakos atlétika pálya, távolugró gödrökkel, dobókörrel
-50x25 méteres salakos labdarúgó pálya
-bitumenes kézilabda és kosárlabda pálya

Szabadtéri létesítmény:
-műfüves sportkomplexum

A reggeli és délelőtti sportági foglakozások megtartására az iskola kerítésén belül lehetőség van. A kiemelt szakosztályi délutáni edzések helyszíne az iskolától 300 méterre található Kazincbarcikai Sportközpont.
A sportiskolai pályázat készítői nem csak a legnépszerűbb és legsikeresebb labdarúgásra koncentráltak, mert az atlétikát alapsportágként kezelve a labdaügyességet nélkülöző, jó adottságokkal rendelkező gyerekek rendszerbe történő bevonását fontosnak tartották. A röplabda pedig Kazincbarcikán hagyományosan kiemelt sportág, feljövőben a női szakággal, és nem fiú iskolában gondolkoztak a pályázók.
 
A sportiskolához tartozó képek:

Copyright © 2009 készítette viszo design. Minden jog fenntartva!